Advies Gezondheidsraad aangaande TBE-vaccin

26 augustus 2023

Werknemer die vaak tekenbeet oploopt moet TBE-vaccin krijgen

Mensen die door hun werk regelmatig tekenbeten oplopen, zouden zich moeten laten vaccineren tegen zogeheten tekenencefalitis (TBE). Dat adviseert de Gezondheidsraad.

TBE is een zeer zeldzame, maar potentieel dodelijke aandoening die door tekenbeten veroorzaakt kan worden. Werkgevers zouden die vaccinatie moeten aanbieden aan mensen die bijvoorbeeld in bos- en duingebieden werken, vindt de raad.

Vijf beten per jaar

Wie heel soms wordt gebeten door een teek, hoeft de prik niet te halen. De Gezondheidsraad vindt vooral dat maatregelen nodig zijn om werknemers te beschermen die regelmatig een teek op hun lichaam hebben, vijf keer of vaker per jaar.

  • TBE heet voluit tick-borne encephalitis. Het is een virusziekte.
  • Meestal veroorzaakt het virus geen symptomen, of slechts milde griepachtige klachten.
  • In sommige gevallen kan echter hersenvliesontsteking of hersenontsteking ontstaan en dat kan levensbedreigend zijn.
  • In Nederland is naar schatting slechts 0,02 procent van alle teken besmet met het TBE-virus.
  • De kans om ernstig ziek te worden door dit virus is daardoor voor de meeste mensen gering.
Niet

Wie hele dagen in de gebieden werkt waar veel teken zitten, loopt een hoger risico, net als werknemers van bijvoorbeeld laboratoria die in aanraking kunnen komen met TBE.

Ook die groep zou een vaccinatie aangeboden moeten krijgen van de werkgever, vindt de Gezondheidsraad. Het uiteindelijke besluit hierover is aan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Andere maatregelen

De raad zegt er voor de volledigheid bij dat mensen die bijvoorbeeld in het bos werken ook na vaccinatie andere maatregelen tegen teken moeten blijven nemen. Dan valt te denken aan beschermende kleding en het smeren van insectenwerende middelen.

De prik beschermt namelijk niet tegen andere ziekten die door teken worden overgebracht. Een veel groter deel van de teken, ongeveer een op de vijf volgens het RIVM, is bijvoorbeeld besmet met de bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt.

Bron: RTL Nieuws / ANP

Lees het volledige artikel hier.